ANN WELCH (ΑΝΝΑ ΓΟΥΕΛΤΣ)

ANN WELCH (ΑΝΝΑ ΓΟΥΕΛΤΣ) μοιραζεται το χρονο της αναμεσα στη Βατουσα και σ'ενα μικρο χωριο της Αγγλιας. Πρωτοηρθε στη Βατουσα σχεδον πριν απο τριαντα χρονια, και παρα τη Βρετανικη της καταγωγη και παρα το οτι εχει ταξιδεψει εκτεταμενα θεωρει τον εαυτο της μια εντοπια καλλιτεχνιδα, μια καλλιτεχνιδα που ιδιαιτερα θελγεται απο τα τοπικα θεματα της Λεσβου γενικα και του περιβαλλοντος της Βατουσας ιδιαιτερα. Μια μεγαλη ταση της εργασιας της, που ειναι καταφανης στις νερομπογιες (ακουαρελες) της και μερικες ελαιογραφιες, δειχνει μια προτιμηση για φυσικες συνθεσεις και θεματα που η ζωη που ενα χωριο σαν τη Βατουσα παρεχει, οχι μονο απο την τοπικη ομορφια του τοπικου τοπιου που δεν εχει καταστραφει, αλλα επισης στο πνευμα αυτης της ιδιας της ζωης της Βατουσας. Οι ανθρωποι της Βατουσας παντοτε αναγνωριζουν τις γνωριμες σκηνες και προτυπα ζωης στους πινακες της. Αλλα επισκεπτες στη Λεσβο και αλλοι απο το εξωτερικο επισης φαινεται να εκτιμουν θελγητρα της χωριατικης ζωης.

ANN γεννηθηκε στο Manchester το 1947. Η εκπαιδευση της στην τεχνη της ζωγραφικης συμπεριλαμβανει σπουδες στο Pratt Institute (Ιδρυμα Πραττ), Parsons School of Design (Σχολειο Σχεδιου Παρσονς), Kingston School of Art (Σχολειο Ζωγραφικης του Κινγκστον), και το The School of Sacred Art at New York University (το Σχολειο της Ιερας Τεχνης στο Πανεπιστημιο της Νεας Υορκης), ολα στη Νεα Υορκη. Επισης σπουδασε τοιχογραφια στην Accademia Caerite in Rome (Ακαδημια Τσεριτι στη Ρωμη). Σπουδασε εικονογραφια με τον Kostas Skordelis (Κωστας Σκορδελλης), Vladislav Andreyev (Βλαντισλαβ Αντρεγιεφ), και Father Dimitri Economou (Πατερας Δη
μητρης Οικονομου) και τη ζωγραφικη με νερομπογιες (ακουαρελα) με αρκετους διακεκριμενους δασκαλους, συμπεριλαμβανομενου και του Frank Webb (Φρανκ Γουεμπ). Σπουδασε ελαιγραφια κοντα στο Nicholas Buhalis (Νικολας Μπουχαλης), και η εργασια της οφειλει πολλα σ' αυτον. Αλλα κανενας καλλιτεχνης δεν μπορει να αποκτησει τετοια ευμεταβλητοτητα και ευστροφια χωρις μια δυνατη αυτοδιδακτη εμφυτη φλεβα.

ANN ειναι γνωστη για την ευμεταβλητοτητα και ευστροφια της. Το ενδιαγερον της στην τεχνη πρωταρχισε με τον σχεδιασμο του υφασματος, η πρωτη της απασχοληση ηταν στη βιομηχανια της μοδας. Εργασθηκε στο Liberty of London (Λιμπερτι του Λονδινου), η πρωτοπορα επιχειρηση στο σχεδιασμο του υφασματος. Επισης εργασθηκε ως ανεξαρτητη σχεδιαστρια υφασματος, κανοντας σχεδια με τη διαδικασια που λεγεται batik (μπατικ). Το ενδιαφερον της σ'αυτο το μεσον την οδηγησε στο να σπουδασει batik στην Ινδονησια. Η τεχνικη της αναπτυχθηκε και το batik της εγινε αρκετα καλο ωστε να εκτεθει σε επιδειξεις που κρινονται απο επιτροπες που αποτελουνται απο ορκωτα μελη, σε ολοκληρη τις Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης σε ειδικους χωρους (γκαλερι) σε μεγαλες πολεις, και σε μουσεια με αιγλη και κυρος στη Νεα Υορκη, Σικαγο και Σιατλ. Ενα εξεχων περιοδικο στην τεχνη του νηματος την πιστοποιησε σα μια συγχρονη μαστορισσα του batik, και παρουσιασε το εργο της στο εξωφυλλο του. Η εργασια της αναφερθηκε και αωαπαραχθηκε σε αρκετα βιβλια ως πρωτης ταξεως παραδειγματα της τεχνης της. Αλλα επισης ηθελε να εργασθει με νερομπογιες και ητο μελος της Brooklyn Watercolor Society in New York (Εταιρεια Ακουαρελας του Μπρουκλιω στην Νεα Υορκη). Ειχε πολλες επιδειξεις μ'αυτην
την εταιρεια, και επισης διδαξε τη ζωγραφικη με νερομπογιες στο Brooklyn Botanical Gardens. Οι ακουαρελες της συνεχιζονται να επιδεικνυονται σε ιδικους χωρους (γκαλερι) στις πολεις του Canterbury και Rochester στην Αγγλια. Επισης εκθετει τις ελαιογραφιες της κυριως στην Αγγλια αλλα επισης με μικροτερη κλιμακα στην Ελλαδα.

ANN ;ιναι μελος του British Association of Iconographers (του Βρετανικου Σωματιου εικονογραφιας), και εκανα την αφιερωτικη εικονα στο Rochester Cathedral (Καθεδρικος Ναος του Ροτσεστερ) και μια εικονα στην Εκκλυσια του St. Peter at Oare (του Αγ. Πετρου στο Οαρ) της Αγγλιας. Το Εκκλυσιαστικο Μουσειο στο περιβολο χωρο της Εκκλησιας της Βατουσας υπαρχει μια εικονα που ητο δωρο της στην τοπικη Εκκλησια και εχει μια εικονα εν εξελιξει, ενα true fesco της Κοιμησεως της Θεοτοκου που θα ειναι στο υπερθυρο της κυριας θυρας της Εκκλησιας. Αυτο πιστευεται οτι ειναι το πρωτο true fresco που επιχειρηθηκε στο νησι για πολλους αιωνες και σχεδον βεβαιο το πρωτο απο γυναικα.

English Text


2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com