Σεβαστή μας γερόντισσα, Ελένη,

Είναι λόγια που εκφράζουν τα συναισθήματα συμπάθειας και αγάπης της Βατούσας, της ιδαίτερης πατρίδας του μακαριστού συζύγου σου, Μιχαήλ Παπουτσή.

Δεν είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά. Η γνωριμία μας όμως με τα παιδιά σου, το Χρήστο και τη Μαίρη, και με τα εγγόνια σου μας έδωσε το ενδιαφέρον να

μάθουμε αρκετά για σένα από κοινούς γνωστούς και να σε θεωρούμε πια μέλος της

ευρήτερης ομογένειας της Βατούσας.

Μάθαμε πως ήσουν μια αξιοσέβαστη κυρία, γεμάτη ευγένεια, καλοσύνη και αγάπη για τους αλλους. Πως γνώρισες πολλές δισκολίες στη ζωή σου και πως τις ξεπέρασες με υπομονή, με δύναμη και αξιοπρέπεια.

Μέλος μιας πούπαθης γενιάς, της γενιάς των πρώτων Ελλήνων μεταναστών, πάλεψες σκληρά μαζί τους, για να ριζώσεις στο ξένο χώμα.

Χήρα και απροστάτευτη, ύστερα, μάνα έδωσες το μεγάλο προσωπικό σου αγώνα, για να αναστήσεις τα ανήλικα παιδι σου και να τους μεταδόσεις τις χριστιανικές και ελληνικές

αξίες και παραδόσεις.

Μας είπαν ακόμα πως τα βαθιά γεράματά σου είχες τη θέληση και τη δύναμη να διεκδικείς τα δικαι ματά σου στα αγαθά της κοινωνικής ζωής, να εργάζεσαι, να δημιουργείς, να προσφέρεις στους γύρω σου τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που σου έδωσε η μακρόχρονη ζωή σου.

Αυτά μας είπαν οι άνθρωποι που σε γνώριζαν.

Όμως και τίποτε να μην είχαμε ακούσει, πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για σένα τούτη την ώρα, γιατί πολλά γνωρίζουμε για τόν αγαπημένο σου γιο, το Χρήστο, τον άνθρωπο με τη μεγάλη καρδιά και όλα τα δείγματα της καλής ανατροφής. Και είναι αλήθεια πως οι γονείς βάζουν την προσωπική σφραγίδα τους στα παιδι τους.

Σε λίγο θα σε σκεπάσει το χώμα της αμερικανικής γης και ευχόμαστε να σου είναι ελαφρύ.

Στα παιδι και στα εγγόνια σου που σου έδειχναν πάντα την αγάπη τους και προσπαθούσαν ως την τελευταία στιγμή να σε ανακουφίζουν στο κρεβάτι του πόνου σου, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε η συναίσθηση αυτής της εκπλήρωσης του χρέους τους να αναπληρώνει το ψηχικό κενό που αφίνει η παντοτινή απουσία σου.

Αναπαύσου στην ουράνια γαλήνη, σεβαστή γερόντισσα. Οι ευχές μας που έρχονται απ τη μακρινή πατρίδα σου έχουν τη δροσιά του ωκαιανο και το άρωμα της Ελλάδας και

μακάρι να γλυκαίνουν τον αιώνιο ύπνο σου.

Χρήστος Αν. Σταυράκογλου

Πρόεδος του Ιδρύματος για την Ανάπλαση της Βατούσας

Back to Community News