Τα Επίσημα Εγκαίνια του Πάρκου του Αγίου Νικολάου
«Χρήστος και Μαρία Παπουτσή» και του Αμφιθεάτρου
στη Λέσβο

[Αγγλικά]--Μετάφραση από Ιωάννα Μιχαλακέλλη


(Ράι, Νιου Χαμσάιρ, ΗΠΑ) – Η κατάληξη μιας δεκαετούς σχεδόν προσπάθειας για την ανάπλαση ενός μικρού ορεινού χωριού στη Λέσβο, τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου του Αγίου Νικολάου- Χρήστος και Μαρία Παπουτσή και του Αμφιθεάτρου τον Αύγουστο του 2008 σηματοδότησαν μια σημαντική καμπή στην πρόσφατη ιστορία της Βατούσας. Για τρεις ημέρες, τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, προσκεκλημένοι και κάτοικοι του χωριού γιόρτασαν τα εγκαίνια του πάρκου. Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν με την παρουσία τους το χώρο του πάρκου και κατέκλυσαν το μικρό παρεκκλήσι προκειμένου να παρακολουθήσουν την ακολουθία του Εσπερινού καθώς επίσης και την ευλογία του περιβόλου του ναού από την Αυτού Εξοχότητα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο.

Μετά τα εκκλησιαστικά γεγονότα, οι αξιωματούχοι καλωσόρισαν επίσημα τον κόσμο στο πάρκο στο εντυπωσιακό υπαίθριο αμφιθέατρο. Πλήθη που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο άκουγαν με προσοχή καθώς ένας πρώην Νομάρχης και Υπουργός έδωσε τις ευχές του στο χωριό. Ο δήμαρχος του Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, ο κύριος Σωτήρης Καρδαράς, συμπλήρωσε τα δικά του εγκάρδια σχόλια με τα οποία έδινε τις ευχές του στο χωριό, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος που χρηματοδότησε αυτό το εγχείρημα, ο κύριος Χρήστος Σταυράκογλου, και οι δωρητές του έργου του πάρκου.[Κάντε κλιίκ εδώ να διαβάστε τη ομιλία του κυρίου Σταυράκογλου στα Αγγλικά.] O Πανοσιολογιότατος Μακάριος Νιάκαρος του Χάβερχιλ, της Μασαχουσέτης, επίσης απευθύνθηκε στο κοινό. Ένας μεγάλος αριθμός των Αμερικανών ενοριτών του έχει προγονικές ρίζες στο νησί της Λέσβου. Ο φημισμένος σε όλη την Ελλάδα εκδότης του Λογοτεχνικού Περιοδικού (Δέ)κατα και ποιητής, Ντίνος Σιώτης, καθ’ όμοιο τρόπο, τίμησε τους Βατουσαίους με την θεατρική ανάγνωση ενός ποιήματος που ήταν αφιερωμένο στα εγκαίνια του πάρκου. Ο κύριος Σιώτης ήταν ο περσινός νικητής του περίβλεπτου Ελληνικού Εθνικού Βραβείου Ποίησης έχει βοηθήσει στην Εδραίωση του Διεθνούς Βραβείου Λογοτεχνίας στην Αθήνα.


Το Πάρκο Χρήστος και Μαρία Παπουτσή στη Βατούσα της Λέσβου

Ο κύριος Χρήστος και η κυρία Μαρία Παπουτσή απένειμαν βραβεία αναγνώρισης του έργου τους στον κύριο Χρήστο Σταυράκογλου, τον κύριο Άβελ Σπανέλλη, τον κύριο Παναγιώτη Μαλαμέλλη, και την κυρία Ειρήνη Καλλοντζή για τη δεκαετή ακλόνητη υπηρεσία που προσέφεραν στο Ίδρυμα Παπουτσή και στην αξιοποίηση του δημόσιου πάρκου. Χορωδοί από τη Μυτιλήνη υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Λίας Κεφαλά ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του Σαββάτου με μια συγκλονιστική συναυλία που περιείχε παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια.

Η δεύτερη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε αργά το απόγευμα με την αναβίωση του παλαιού λαϊκού πανηγυριού της Βατούσας που ονομαζόταν «Φτον». Ο Καθηγητής Σωματικής Αγωγής κύριος Γιάννης Κατερνέλλης συνέβαλε στη διοργάνωση των αγώνων, που περιελάμβαναν αγώνες με γαϊδάρους και άλογα, αγώνες δρόμου και αγώνες λιθοβολίας. Η τοπική αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το χωριό στο πάρκο, μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, για τη διεξαγωγή των αγώνων, με προσωπικό διάσωσης διαθέσιμο να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που αυτό θα κρινόταν απαραίτητο. Οι κάτοικοι του χωριού επευφημούσαν όλους τους διαγωνιζόμενους, μέσα σε μεγάλη ευθυμία. Προς τέρψιν των ντόπιων παιδιών, ένα πουλάρι που έτρεχε πλάι στη μητέρα του, τέθηκε επικεφαλής κατά τη διάρκεια των αγώνων με τα άλογα και κέρδισε την πρώτη θέση στην προκριματική σειρά. Οι διοργανωτές χώρισαν τους συμμετέχοντες στους αγώνες δρόμου ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, με μια μεγάλη ομάδα νέων κοριτσιών που έτρεχαν ταχύτατα να συναγωνίζονται για τη νίκη. Οι διαγωνιζόμενοι στον αγώνα λιθοβολίας χρησιμοποίησαν ένα προκαθορισμένο σχήμα προκειμένου να εκσφενδονίσουν έναν στρογγυλό λίθο βάρους 5 λιβρών (2.268 γραμμάρια) περίπου, που έμοιαζε αρκετά με την σύγχρονη τεχνική της σφαιροβολίας. Μετά το πέρας των αγώνων, διάφοροι αξιωματούχοι απένειμαν διπλώματα συμμετοχής στους κορυφαίους τρεις νικητές στην κάθε κατηγορία, και ο κύριος Βαγγέλης Γδοντέλλης, ιστορικός και λόγιος, έκανε μια διάλεξη που αφορούσε στην ιστορία αυτού του τοπικού πανηγυριού και των αντίστοιχων πανηγυριών σε ολόκληρη την επικράτεια της Λέσβου. [Κάντε κλικ εδώ για την Ελληνική και Αγγλική εκδοχή της διάλεξης].

Την τελευταία ημέρα των εγκαινίων, το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή» και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθηνών (ΟΛΣΑ, το Συμβούλιο των Λεσβιακών Οργανώσεων στην Αθήνα) συγχρηματοδότησε μια συνάθροιση για τα μέλη του Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου της Μεταμόρφωσης στη Βατούσα. Εκπρόσωποι των Συλλόγων από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έφτασαν στη Βατούσα προκειμένου να συμμετάσχουν. Οι ομιλητές και οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν και ήγειραν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές και την συμμετοχή των ατόμων σε τέτοιους συλλόγους. Μετά τις ολοήμερες συζητήσεις, οι χορηγοί παρέθεσαν δεξίωση για τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα.


Πρόγραμμα των Εγκαινίων:

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008, 6.30 μ.μ., Πάρκο Αγίου Νικολάου

  • Ακολουθία Εσπερινού και Αρτοκλασία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος της Αυτού Εξοχότητας του Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου.
  • Ευλογία του πάρκου και του αμφιθεάτρου
  • Καλωσόρισμα και σχόλια από τον κύριο Χρήστο Σταυράκογλου, Πρόεδρο του Ιδρύματος για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή»
  • Σχόλια από τον κύριο Χρήστο και την κυρία Μαρία Παπουτσή, Ιδρυτές του Ιδρύματος
  • Σχόλια από την Πανεπιστημιακό Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής
  • Σχόλια (Ποίημα) από τον κύριο Ντίνο Σιώτη, ποιητή και εκδότη του Λογοτεχνικού Περιοδικού (Δέ)κατα
  • Σχόλια από τον κύριο Σωτήρη Καρδαρά, Δήμαρχο του Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τη Μυτιλήνη και την Αθήνα
  • Ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών από την χορωδία της ΔΕΠΤΑΜ της Μυτιλήνης υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κυρίας Λίας Κεφαλά
  • Δεξίωση


Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008, 7.00 μ.μ., Πάρκο Αγίου Νικολάου


  • Αναβίωση του παλαιού λαϊκού πανηγυριού της Βατούσας «Φτον» στο Πάρκο Χρήστος και Μαρία Παπουτσή
  • Ομιλία από τον κύριο Ευάγγελο Γδοντέλλη: «Τα λαϊκά πανηγύρια στην παλαιά Λέσβο. Το ΦΤΟΝ της Βατούσας»
  • Πραγματοποίηση αθλητικών αγώνων από τον Καθηγητή Σωματικής Αγωγής Γιάννη Κατερνέλλη

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2008, 9.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου της «Μεταμόρφωσης» στη Βατούσα

  • Πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον των Λεσβιακών Συλλόγων των Αθηνών. Προοπτικές και προτάσεις για τη συνέχιση της δημιουργικής λειτουργίας των Συλλόγων». Η ημερίδα διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθηνών (ΟΛΣΑ) και το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή». Οι ομιλητές θα είναι ο κύριος Γιάννης Μανούκας, ο κύριος Αχιλλέας Χιωτέλλης, ο κύριος Γιάννης Χατζηβασιλείου, η κυρία Παναγιώτα Πλωμαρίτου, ο κύριος Μανόλης Παπουτσής, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Νίκος Παπαδημητρίου», ο κύριος Χριστόδουλος Τσακιρέλλης.
  • Σύντομη ξενάγηση στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Βατούσας
  • Δεξίωση προς τιμήν των ομιλητών


Εκείνοι που εργάστηκαν για το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή» διεξήγαγαν συζητήσεις κατά τη διάρκεια του σταδίου της μελέτης του πάρκου με τοπικούς και εθνικούς εκκλησιαστικούς αξιωματούχους για την προτιθέμενη αξιοποίηση των χώρων του πάρκου και την ανακαίνιση του παρεκκλησιού του. Το έργο για την ανάπλαση του πάρκου του Αγίου Νικολάου έλαβε την έγκριση και πλήρη υποστήριξη από τον ιεράρχη της τοπικής Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την Αυτού Εξοχότητα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο, και την Αρχιεπισκοπή της Ελλάδας που έχει την έδρα της στην Αθήνα.

H κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2003 και συνεχίστηκε σε στάδια. Το κόστος του έχει εκτιμηθεί σε περίπου 500,000 δολάρια Αμερικής, ενώ οι κάτοικοι της Βατούσας όπως επίσης και οι Βατουσαίοι που διαμένουν στο εξωτερικό έχουν συνεισφέρει ένα ποσό από τα χρήματα αυτά. Ο κύριος Παναγιώτης Μαλαμέλλης, διακεκριμένος ντόπιος ζωγράφος, οργάνωσε μια έκθεση ζωγραφικής στη Βοστώνη (Το Ελληνικό Ίδρυμα, Ιούνιος 2001) προς υποστήριξη του έργου της ανάπλασης του πάρκου κατά τη διάρκεια του σταδίου της μελέτης.

O Γιώργος Σωσωνίδης, κορυφαίος Έλληνας αρχιτέκτονας με έδρα του την Καλλονή της Λέσβου συνέταξε τα σχέδια για ολόκληρο το έργο, περιλαμβάνοντας την ανέγερση ενός τοίχου μήκους 100 μέτρων περίπου, την χειροτεχνική κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης και της μπροστινής εισόδου. Για αρκετούς μήνες, οι κάτοικοι του χωριού και οι οικοδόμοι «χτένιζαν» όλα τα λατομεία και τους κατεδαφισμένους χώρους ψάχνοντας επιτόπου για πέτρες που θα ήταν κατάλληλες για το έργο αυτό. Ντόπιοι τεχνίτες εργάστηκαν επίπονα κάτω από την καθοδήγηση ενός αρχιμάστορα εργολάβου οικοδομών, του κυρίου Βύρωνα Μιχαλακέλλη, με σκοπό να ενσωματώσουν τα ειδικά επιλεγμένα υλικά στην κατασκευή. Λόγω του ότι η Βατούσα είχε χαρακτηριστεί παραδοσιακός, ιστορικός οικισμός από την Ελληνική Κυβέρνηση , η κατασκευή του πάρκου ενέπιπτε σε αυστηρούς κανονισμούς που είχαν θεσπιστεί με στόχο να διατηρήσουν την ιστορική αρχιτεκτονική και όψη του χωριού. Οι οικοδόμοι χρησιμοποίησαν λαξευμένη με το χέρι τοπική πέτρα για την ολοκλήρωση των κατασκευών του πάρκου και του αμφιθεάτρου έτσι ώστε να εναρμονιστούν με την τεχνοτροπία του χωριού. Ο Δήμος Ερεσού-Αντίσσης με γενναιοδωρία δώρισε συμπληρωματικό φωτισμό κατά μήκος του δρόμου που προσεγγίζει στο πάρκο, ενώ ο κύριος Νίκος Οικονομίδης εγκατέστησε τον υπαίθριο φωτισμό σε ολόκληρο το πάρκο, συμπεριλαμβανομένου του ειδικά προσαρμοσμένου φωτισμού που προορίζεται για βραδινές παραστάσεις στο αμφιθέατρο. Το εξειδικευμένο σχέδιό του για τα εναέρια φώτα και για τα φώτα στα δρομάκια προσέδωσαν μια εορταστική ατμόσφαιρα στο συγκρότημα, και ενίσχυσαν την ασφάλεια των πολιτών.


Φωτογραφία της Κατασκευής του Πάρκου το 2007


Οι αρχιμάστορες οικοδόμοι Κώστας Ιμπρούσι (στην αριστερή
άκρη), Μενέλας Κούπε (δεύτερος από αριστερά), και Σπύρος
Κούπε (δεύτερος από δεξιά), φωτογραφίζονται με τον Χρήστο
Παπουτσή (στο κέντρο) και τον Βύρωνα Μιχαλακέλλη που
επιβλέπει την κατασκευή του έργου (στην δεξιά άκρη).

Ο κύριος Χρήστος Σταυράκογλου (αριστερά) και ο κύριος
Χρήστος Παπουτσής (στο κέντρο) συναντώνται με τον τότε
Δήμαρχο του Δήμου Ερεσού- Αντίσσης, κύριο Πολύδορος Αμπατζή).

Τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος έχουν εργαστεί ακούραστα από την έναρξη του έργου έτσι ώστε να επιθεωρήσουν την υλοποίησή του και να μεταμορφώσουν αυτήν την γεωγραφικά ωραία τοποθεσία σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού. Εκείνοι που εργάστηκαν μαζί με τον Πρόεδρο κύριο Χρήστο Σταυράκογλου ήταν ο κύριος Ιωάννης Μανούκας, ο κύριος Ευάγγελος Γδοντέλλης, ο κύριος Άβελ Σπανέλλης, ο κύριος Μπάμπης Κοντούτσικος, η κυρία Ειρήνη Καλλοντζή, ο κύριος Δημήτριος Παπτσάς, ο πάτερ Ευάγγελος Βερβέρης, η κυρία Ιωάννα Σφήκα-Καρβελά, και ο κύριος Χρήστος και η κυρία Μαρία Παπουτσή. Επίσης, ο κύριος Ιωάννης Μαματσής και ο κύριος Δημήτριος Κωνσταντέλλης ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προς το Συμβούλιο, αφού εργάστηκαν εκ περιτροπής στο Ίδρυμα μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους ως υπαλλήλων στους οργανισμούς που εκπροσωπούσαν. Η αποστολή του Ιδρύματος είναι να χρησιμεύσει στη «δημόσια ευημερία και να διατηρήσει την ιστορία, την φυσιογνωμία και την παράδοση του χωριού της Βατούσας», όπως επίσης και να ενισχύσει «τον εξωραϊσμό του χωριού» και να εργαστεί με στόχο να βελτιώσει « το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Βατούσας». Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ίδρυσής του, το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεκπεραίωση μιας σειράς σημαντικών και επιτυχημένων έργων για λογαριασμό του χωριού: την εγκατάσταση θέρμανσης στην τοπική εκκλησία, την Κοίμηση της Θεοτόκου, την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου της Μεταμόρφωσης, την οργάνωση και την εγκατάσταση ενός συστήματος κλιματισμού σε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, την έναρξη ετήσιων χειμερινών ημερήσιων εκδρομών για τους ηλικιωμένους κατοίκους, την καθιέρωση ενός προγράμματος που έχει στόχο να βοηθήσει τους άπορους κατοίκους, την αγορά πιάνου για δύο τοπικές νεανικές χορωδιακές ομάδες, των οποίων τα βασικά μαθήματα μουσικής χρηματοδοτήθηκαν επίσης από το Ίδρυμα, την καθιέρωση ημέρας καθαρισμού του χωριού, τη μελέτη πολιτικού μηχανικού όσον αφορά στα οικοδομήματα του χωριού. Όμως, η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του πάρκου του Αγίου Νικολάου είναι το πιο σημαντικό έργο του Ιδρύματος μέχρι σήμερα. Για πολλές δεκαετίες, οι κάτοικοι του χωριού περιφέρονταν κατά μήκος της εισόδου του πάρκου τα θερμά καλοκαιρινά βράδια, ελπίζοντας να δουν κάποιες βελτιώσεις στο χώρο. Τα λόγια ενός κατοίκου του χωριού συνοψίζουν τα συναισθήματα όλως των Βατουσαίων για αυτό το τελευταίο έργο: είναι «η πραγματοποίηση ενός μακροχρόνιου ονείρου για τους ντόπιους κατοίκους».

Πληροφορίες για τη Βατούσα

Το άλλοτε καλοκαιρινό καταφύγιο των Βυζαντινών βασιλικών οικογενειών και των επιδέξιων τεχνιτών τους, το ζωογόνο αεράκι της Βατούσας ακόμα προσκαλεί εκείνους που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί στους ορεινούς πρόποδες της Λέσβου. Χτισμένη προς τα πάνω κατά μήκος μιας λοφοπλαγιάς, η Βατούσα προσελκύει ένα πιστό πλήθος που επισκέπτεται επανειλημμένα τα σπίτια που έχουν στοκαριστεί με απαλά χρώματα, τα οποία συνωστίζονται κατά μήκος των στενών λιθόστρωτων καλντεριμιών, που κινούνται ελικοειδώς προς τα πάνω οδηγώντας σε καταπράσινα δάση και νησιώτικα μονοπάτια για πεζοπορία. Οι επισκέπτες θεωρούν τη Βατούσα πνευματικό στολίδι, με το μικρό της τοπικό μουσείο και την συλλογή έργων ζωγραφικής, την άνω και κάτω πλατεία, και παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν σπιτικά φαγητά. Εξίσου αξιοπρόσεκτες είναι οι δύο εκκλησίες, που επίσης χτίστηκαν κατά τον 18ο αιώνα. Βυζαντινές και μετα-Βυζαντινές εικόνες κοσμούν το εσωτερικό αυτών των τριπτέρυγων εκκλησιών ρυθμού βασιλικής. Τα λαξευμένα με το χέρι ξύλινα εικονοστάσια της κεντρικής εκκλησίας είναι δείγματα εξαιρετικά εκλεπτυσμένης τέχνης. Προσφάτως, κάτοικοι του χωριού ανακαίνισαν αρκετά παλιά σπίτια στις καλύτερες τοποθεσίες του χωριού και τα μετέτρεψαν σε μικρούς ξενώνες με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Το χωριό που βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά του λόφου μπορεί να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη ενός τσαγκαράδικου, δύο κουρείων, δύο φούρνων, αρκετών παραδοσιακών καφεστιατορίων και μαγαζιών, εστιατορίων, και μικρών ξενώνων- όλων ακόμα σε λειτουργία. Πλανόδιοι πωλητές φτάνουν καθημερινά για να πουλήσουν φρέσκα προϊόντα και ψάρια στους κατοίκους του χωριού ή στα απομακρυσμένα χωριουδάκια της Πτερούντας, του Ρεύματος, και των Χιδήρων.


Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός Βατουσαίων σήμερα είναι ικανότατοι έμποροι, υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι λόγιοι που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν εκεί. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετοί θεολόγοι, καθηγητές, αρχιεπίσκοποι, διευθυντές σχολείων, συγγραφείς, και ποιητές. Σπουδαίοι Βατουσαίοι καλλιτέχνες και μουσικοί έχουν επίσης διακριθεί. Οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν δικαιολογημένα να είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους και τη γενέτειρά τους και απευθύνουν ένα εγκάρδιο, παραδοσιακό καλωσόρισμα σε όλους τους επισκέπτες του χωριού.

Πληροφορίες για τη Λέσβο

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας ανάμεσα στη Χίο και τη Λήμνο, με δύο βαθείς κόλπους που της δίνουν την όψη πλατανόφυλλου. Εκείνοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί αναφέρουν τις εντυπώσεις τους για το νησί που είναι τόπος απόλυτης ομορφιάς καθώς αναδύεται από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Κρυστάλλινες παραλίες, κοιλάδες που ανθοφορούν και δασόφυτα υψώματα συνδυάζονται με την αφθονία του ακτινοβόλου φωτός του ήλιου και καθιστούν αυτό το εύφορο, αρχαίο νησί ένα μεθυστικό τοπίο. Μια αχανής έκταση από βλάστηση, από την αργυρόχρωμη ελιά και το σκούρο πράσινο πεύκο μέχρι τα αθώα αγριολούλουδα κοσμούν αυτό το Ελληνικό στολίδι. Οι γεωλογικοί και ορνιθολογικοί θησαυροί προσελκύουν τους επισκέπτες. Η Λέσβος είναι η πατρίδα ενός απολιθωμένου δάσους ενώ φιλοξενεί εκατοντάδες σπάνια και εξωτικά είδη πουλιών στην μεγάλη αποδημητική τους διαδρομή. Η φυσική ομορφιά και η εκτεταμένη ιστορία του νησιού έχουν εμπνεύσει διάσημους ποιητές κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, από τον Αλκαίο και των Τέρπανδρο της αρχαίας εποχής, μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαμά, τον Αργύρη Εφταλιώτη και τον νικητή του βραβείου Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη.

Το αμφιθέατρο και το παρεκκλήσι

Πανοραμική άποψη της Βατούσας ζωγραφισμένη από τον
Παναγιώτη Μαλαμέλλη, σπουδαίο καλλιτέχνη του νησιού).

Φωτογραφίες των Εγκαινίων



Ο Σύλλογος Γυναικών της Βατούσας
«Μεταμόρφωση» χρηματοδότησε την
ανακαίνιση του παρεκκλησιού

Η ακολουθία του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας
στο παρεκκλήσι του πάρκου. Διακρίνονται οι εξής
(από αριστερά στα δεξιά): ο Πανοσιολογιότατος
Αρχιμανδρίτης Μακάριος Νιάκαρος, ο
Πανοσιολογιότατος Νικόδημος Κουτζαμπάσης,
Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μηθύμνης,
η Αυτού Εξοχότητα Μητροπολίτης Μηθύμνης
Χρυσόστομος
Χαιρετισμός και Συγχαρητήρια από τον
Δήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης, κύριο
Σωτήρη Καρδαρά

Ευλογία του πάρκου (από αριστερά στα δεξιά):
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Μακάριος
Νιάκαρος, ιερέας στην ενορία των Αγίων
Αποστόλων, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
του Χάβερχιλ, στη Μασαχουσέτη,ΗΠΑ, ο
Πανοσιολογιότατος Νικόδημος Κουτζαμπάσης,
Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μηθύμνης,
η Αυτού Εξοχότητα Μητροπολίτης Μηθύμνης
Χρυσόστομος και ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ
Νικόδημος Παυλόπουλος, Ηγούμενος της Μονής
Λειμώνος, στην Καλλονή της Λέσβου ευλογούν
το πάρκο

O Πανοσιολογιότατος Πατήρ Μακάριος
Νιάκαρος συμμετέχει στην ευλογία του πάρκου

Ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν
και συμμετείχαν στα εγκαίνια του πάρκου
ήταν οι εξής (από αριστερά στα δεξιά): ο
Πανοσιολογιότατος Πατήρ Ευάγγελος Βερβέρης,
ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Νικόδημος
Παυλόπουλος, ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ
Μακάριος Νιάκαρος, η Αυτού Εξοχότητα
Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος, και
οι Ευεργέτες Χρήστος και Μαρία Παπουτσή



Οι Ευεργέτες Χρήστος και Μαρία Παπουτσή
απονέμουν Πλακέτα Αναγνώρισης στον λόγιο και
ιστορικό κύριο Χρήστο Σταυράκογλου (δεξιά),
Πρόεδρο του Ιδρύματος για την Ανάπλαση της
Βατούσας «Χρήστος και Μαρία Παπουτσή»

O κύριος Άβελ Σπανέλλης (δεξιά), Πρόεδρος του
Τοπικού Συμβουλίου της Βατούσας, λαμβάνει
Πλακέτα Αναγνώρισης από τους Ευεργέτες
Χρήστο και Μαρία Παπουτσή

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Βατουσαίο
καλλιτέχνη και συγγραφέα Παναγιώτη
Μαλαμέλλη, ο οποίος λαμβάνει Πλακέτα
Αναγνώρισης από τον κύριο Χρήστο και
την κυρία Μαρία Παπουτσή

Ο κύριος Χρήστος Σταυράκογλου, Πρόεδρος
του Ιδρύματος για την Ανάπλαση της Βατούσας
«Χρήστος και Μαρία Παπουτσή», εκφωνεί τον
λόγο των εγκαινίων στο πάρκο

: Οι Ευεργέτες Χρήστος και Μαρία Παπουτσή
απονέμουν Πλακέτα Αναγνώρισης στο μέλος
του Συμβουλίου του Ιδρύματος και Πρόεδρο
του Συλλόγου των Γυναικών «Μεταμόρφωση»,
κυρία Ειρήνη Καλλοντζή (δεξιά)


O κύριος Γιάννης Μανούκας, ιστορικός και
εκδότης των «Παλμών της Βατούσας», μιας
τριμηνιαίας έκδοσης για το χωριό, απευθύνεται
στους προσκεκλημένους και τους
αξιωματούχους στα εγκαίνια του πάρκου




Η Πανεπιστημιακός κυρία Νίνα Γκατζούλη,
Καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών
Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ
και Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής
Ένωσης Αμερικής απευθύνεται στο κοινό
στα εγκαίνια του πάρκου.

Εγκαίνια του πάρκου (πλαϊνή όψη)


Η χορωδία ΔΕΠΤΑΜ της Μυτιλήνης υπό τη
διεύθυνση της Μαέστρου κυρίας Λίας Κεφαλά
έδωσε συναυλία τη βραδιά των εγκαινίων του
πάρκου.


Η εγγονή του ζεύγους Λουκία προσφέρει
άνθη στον κύριο Χρήστο και την κυρία
Μαρία Παπουτσή


Αναβίωση του παλαιού τοπικού πανηγυριού
«Φτον». Οι αγώνες διοργανώθηκαν από τον
καθηγητή Γιάννη Κατερνέλλη, τη δεύτερη ημέρα
των εκδηλώσεων εγκαινιασμού του πάρκου.
Στην φωτογραφία διακρίνουμε τους νεαρούς
νικητές του αγώνα δρόμου να λαμβάνουν τα
βραβεία τους από τον Πρόεδρο
Βαγγέλη Γδοντέλλη

Οι ιππείς και τα άλογά τους προετοιμάζονται
για τον αγώνα στα πλαίσια του πανηγυριού
του «Φτον» τη δεύτερη ημέρα των
εορταστικών εκδηλώσεων στο πάρκο.



Ο λόγιος και ιστορικός Ευάγγελος Γδοντέλλης
δίνει διάλεξη για την ιστορία του Βατουσιανού
πανηγυριού «Φτον» και τους εορτασμούς σε
ολόκληρο το νησί της Λέσβου


Ο αξιότιμος κύριος Μανόλης Παπουτσής και
Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού
Βατουσαίων, κηρύσσει την έναρξη της
ημερίδας που διοργανώθηκε την τρίτη ημέρα
των εκδηλώσεων εγκαινιασμού του πάρκου
με τίτλο «Το Παρόν και το Μέλλον των
Λεσβιακών Συλλόγων των Αθηνών». Η
ημερίδα χρηματοδοτήθηκε από την ΟΛΣΑ, την
Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθηνών.


Πραγματοποίηση ημερίδας στην αίθουσα
συνεδριάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου της
«Μεταμόρφωσης» στη Βατούσα. Εορτασμός των
εγκαινίων του πάρκου. Η ημερίδα έχει ως θέμα:
«Το παρόν και το μέλλον των Λεσβιακών
Συλλόγων των Αθηνών. Προοπτικές και
προτάσεις για τη συνέχιση της δημιουργικής
λειτουργίας των Συλλόγων» και διοργανώθηκε
από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων
Αθηνών (ΟΛΣΑ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα
για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χρήστος και
Μαρία Παπουτσή». Ανάμεσα στους ομιλητές
ήταν ο κύριος Γιάννης Μανούκας, ο κύριος
Αχιλλέας Χιωτέλλης, ο κύριος Γιάννης
Χατζηβασιλείου, η κυρία Παναγιώτα
Πλωμαρίτου, ο κύριος Μανόλης Παπουτσής,
και ο κύριος Χριστόδουλος Τσακιρέλλης.
Μετά την μακροσκελή ημερίδα, οι χορηγοί
παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν των
ομιλητών και των παρευρισκομένων.



Παρουσίαση από τον κύριο Χριστόδουλο
Τσακιρέλλη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας
Λεσβιακών Συλλόγων Αθηνών (ΟΛΣΑ),
κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων
εγκαινιασμού του πάρκου.


Το ιστορικό παραδοσιακό χωριό της Βατούσας
στη Λέσβο (Ελλάδα)


(Posting date 24 September 2008; updated 06 October 2008)

Photos by Bill Gatzoulis and Mary Papoutsy. HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.



2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com