President of the Pancretan Association
of America, Manolis Velivasakis


Interview with Manolis
Velivasakis, President
of Pancretan Association of America [in Greek]

by Nancy Biska


Μ. ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗΣ: ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗΣ

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Της Νάνσυ Μπίσκα


Με οράματα για την ενδυνάμωση της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, την προώθηση του Ελληνισμού ευρύτερα στις Η.Π.Α και πρόθεση συνεργασίας με όλους τους Ομογενειακούς Οργανισμούς ξεκινά τη διετία της προεδρίας του ο Πολιτικός Μηχανικός Μανώλης Βεληβασάκης. Δε διστάζει να επισημάνει τις αδυναμίες της οργανωμένης ομογένειας και να τοποθετηθεί σε θέματα καίριας σημασίας για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού. Ο κ. Βεληβασάκης μιλά για τους ξεκάθαρους στόχους και και τα οράματά του για την Παγκρητική και τον Ελληνισμό. «Οπλα» του: το «Κρητικό του φιλότιμο», η Ελληνική Παιδεία, η φαντασία και η δημιουργική διάθεση.

Γνωστός από τη συμετοχή του στον καθαρισμό του Ground Zero - εξελέγη 25ος Πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής στο Εθνικό Συνέδριο του Οργανισμού στο Λας Βέγκας της Νεβάδα τον περασμένο Ιούλιο. Η Παγκρητική Ενωση Αμερικής ιδρύθηκε πριν 76 χρόνια και σ’ αυτήν ανήκουν 75 Σύλλογοι που αριθμούν 9.000 μέλη.

Ο κ. Βεληβασάκης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς στις Η.Π.Α. Είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους 11 μετόχους της κολοσσιαίας Αμερικανικής μελετητικής (Consulting) εταιρείας Thornton-Tomasetti και πρόεδρος της LZA Technology Division. Ανάμεσα στις επαγγελματικές επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό του 1999, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον καθώς και ο σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου: των Διδύμων Πύργων Petronas στη Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ύψους 451 μέτρων, καθώς επήσεις και τον σχεδιασμό του μέχρι τώρα υψηλότερου ουρανοξύστη, στη Τάι – Πέι της Ταιβάν, που έχει ύψος 508 μέτρα. Σήμερα εργάζεται στον σχεδιασμό του επόμενου υψηλότερου ουρανοξύστη, στο ΝτουΜπαι των Αραβικών Εμιράτων , που όταν κατασκευαστεί θα έχει ύψος περισσότερο από 600 μέτρα, καθώς επήσεις και ενός πύργου στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία διατήρησε ζωντανή την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρα: «Η Κρήτη, η Ελληνική μου Παιδεία και οι αξίες που αντιπροσωπεύουν παραμένουν η έμπνευσή μου», θα πει και προσθέτει: «Επιθυμώ, υπηρετώντας αυτές τις αξίες να προσφέρω και στη γενέτειρα και στη χώρα που μας φιλοξενεί».

Ο Μανώλης Βεληβασάκης γεννήθηκε στην Κρήτη όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και υπηρέτησε στον στρατό. Στη συνέχεια ήρθε στις Η.Π.Α. όπου συνέχισε με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε πολλούς Ομογενειακούς οργανισμούς από τα φοιτητικά του χρόνια. Από το 1986 προσφέρει τις υπηρεσίες του στο «Pancretan Endowment Fund (PEF)» για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, το οποίο υποστηρίζει προγράμματα θερινών σπουδών, internships και σεμινάρια για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ηγήθηκε των προσπαθειών της ανοικοδόμησης των κτιρίων του Κρητικού Συλλόγου «Μίνωας» στην καρδιά της Αστόρια στη Νέα Υόρκη: «Το όνειρο και όραμα όλων μας ήταν η ανέγερση νέου, μοντέρνου και μεγαλύτερου κτιρίου, ώστε όχι μόνο να αποτελέσει έναν άνετο χώρο φιλοξενίας των φίλων του Συλλόγου σε ένα Μινωϊκό/Κρητικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να καθιερωθεί ως ένα κέντρο «Μινωϊκού και Κρητικού Πολιτισμού» και ως αφετηρίαα και προορισμός όλων των νέων, ηλικιωμένων και όλων όσων διψούν για να μάθουν το «τι εστι Κρήτη του παρελθόντος αλλά και του παρόντος!» . Ταυτόχρονα, εξασφαλίσθηκε η οικονομική αυτοσυντήρησή του καθώς ορισμένα από τα διαμερίσματα του θα ενοικιάζονται. Η διακόσμησή του επιχειρείται σταδιακά με τρόπο ώστε να λάβει μία αυθεντική Μινωϊκή μορφή. Στοιχεία αυτής της διακόσμησης είναι η χαρακτηριστική ώχρα των εξωτερικών τείχων, τα μάρμαρα, η πρόσοψη με τις Μινωϊκές κολώνες, τα κυανόκρανα και οι τοιχογραφίες που σχεδιάζουμε για να διακοσμήσουν το εσωτερικό του. Θέλουμε να θυμίζει στοιχεία από το Παλάτι της Κνωσσού! Και αυτό κατέστη και καθίσταται δυνατό χάρη στη γεναιοδωρία αρκετών ομογενών μας».

‘ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ’

Η Νεολαία και η Ελληνόγλωσση Παιδεία αποτελούν το δίπτυχο των προτεραιοτήτων του κ. Βελιβασάκη: «Θα δώσουμε πρωτοβουλίες και κίνητρα στη νεολαία μας που αποτελεί και το σπουδαιότερο κεφάλαιο της Παγκρητικής» λέει ο κ. Βελιβασάκης. «Ηδη εργαζόμαστε με την Επιτροπή ‘Στρατηγικών Σχεδίων’ στην κατάρτιση προγράμματος για την προσέγγιση των νέων (και ενήλικων νέων 25-40 ετών) με σκοπό την προσέλκυσή τους στους κόλπους της Παγκρητικής. Χάρη δε στην ευγενική δωρεά του Νίκου Βιδαλάκη ($100.000) εφέτος θα αυξήσουμε και τον αριθμό των υποτροφιών από 60 σε 70. Χάρη στη δωρεά του η Παγκρητική θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει ακόμη 10 παιδιά στην Κρήτη».

Στους στόχους του κ. Βεληβασάκη συγκαταλέγεται και η προσπάθεια ‘αναζωογόνησης’ των συλλόγων της Παγκρητικής, με την προσέλκυση και ενεργοποίηση των ενήλικων νέων (επαγγελματιών, επιχειρηματιών, επιστημόνων και άλλων): «Ισως οι υπάρχουσες δομές λειτουργίας των Συλλόγων να χρειάζονται ανανέωση ώστε να εκφράζουν και να εξυπηρετούν τις ανάγκες της δεύτερης και τρίτης γενεάς. Αυτό ακριβώς θα διερευνήσουμε σε συνεργασία με τους Συλλόγους μας».

Δύο άλλους στόχους που θα επιδιώξει η Παγκρητική υπό την ηγεσία του κ. Βεληβασάκη είναι η δημιουργία του Σπιτιού της Παγκρητικής στη Νέα Υόρκη η δημιουργία Κρητικού Χωριού στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης, ακριβώς δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Χρειαζόμαστε μία έδρα για τα γραφεία, τα αρχεία και για τον συντονισμό του έργου της Παγκρητικής» λέει ο κ. Βελιβασάκης. Επισημαίνεται ότι χάρη σε μία ανώνυμη δωρεά θα συλλεχθούν τα αρχεία των Κρητών ανά την Αμερική τα οποία θα ταξινομηθούν και θα φιλοξενηθούν στο Mαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης. Οσον αφορά το Κρητικό χωριό ο κ. Βεληβασάκης εξηγεί: «H εκκλησιαστική ενορία της περιοχής προσέφερε έκταση 30 στρεμμάτων. Εχουμε ήδη κάνει την προμελέτη και δημιουργούμε τεχνικές επιτροπές για τη μελέτη του σχεδίου. Το χωριό αυτό θα αποτελέσει τη γέφυρα της Παγκρητικής με την Κρήτη». Ο κ. Βεληβασάκης κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα και ζήτησε τη συνδρομή του για τη δημιουργία του παραπάνω έργου.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Έναν από τους σημαντικούς ρόλους που μπορεί να διαδραματίσει η Παγκρητική», επισημάνει ο. Βεληβασάκης, «είναι το να ‘εκπαιδεύσει’ τους Αμερικανούς και να προωθήσει τον Κρητικό και ευρύτερα Ελληνικό πολιτισμό. Είμαστε οι πρέσβεις του Ελληνισμού σ’ αυτή τη χώρα. Προβάλλοντας τη μουσική μας, την ιστορία μας, τους ανθρώπους μας, τις περιοχές μας, το νέο πρόσωπο της Ελλάδας συμβάλλουμε στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της γενέτειρας. Γι’ αυτόν τον χειμώνα και την άνοιξη σχεδιάζουμε μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και επικούρειες γευσιγνωσίες Κρητικών προϊόντων».

Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής έχει ξεκάθαρες θέσεις σε θέματα που αφορούν την ομογένεια ευρύτερα, τον ρόλο της στην Αμερική και τις ανάγκες της.

Ν. Μπίσκα: Ποιες πιστεύετε πως είναι οι προτεραιότητες για τον Ελληνισμό της Αμερικής;

Μ. Βεληβασάκης: «Πρωτίστως και κυρίως, χρειάζεται να ‘κερδίσουμε τον πόλεμο της επιβίωσης’ αποφεύγοντας την αφομοίωση. Η Αμερικανική κοινωνία είναι απολύτως δελεαστική. Αγωνισθήκαμε να διεισδύσουμε σ’ αυτήν και να κατακτήσουμε υψηλές θέσεις στην οικονομική και κοινωνική της ζωή. Αναμφίβολλα, το πετύχαμε αλλά η επιτυχία αυτή ενέχει κινδύνους. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας αφομοιώνονται στην κοινωνία και διατρέχουν τον κίνδυνο να καταστούν ‘ξένοι’ σε μας και τον πολιτισμό μας. Ηδη αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της Ελληνικής γλώσσας. Πρέπει όμως να διαπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να τη διασώσουμε και να προωθήσουμε περισσότερο την Ελληνικό Πολιτισμό και Θρησκεία.

Ν. Μπίσκα:Παρατηρείται το φαινόμενο της εσωστρέφειας και απομόνωσης των Οργανώσεων. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας και οι ομογενειακοί οργανισμοί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους στην επίτευξη κοινών στόχων;

Μ. Βεληβασάκης: κ. Μπίσκα σε πρόσφατο άρθρο σας επισημάνατε εύστοχα το θέμα αυτό. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας στο ότι η ευθύνη βαρύνει τους ηγέτες των ομογενειακών οργαμνώσεων και όχι τις οργανώσεις καθαυτές. Μόνον όταν θα δώσουμε κίνητρα και πρωτοβουλίες στη νεολαία μας και όταν τηςς επιτρέψουμε να αναλάβει τα ηνία μπορούμε να αναμένουμε πραγματική πρόοδο και συνεργασία. Και μην ξεχνάτε ότι οι νέοι και οι νέες μας σήμερα διαθέτουν παιδεία και κοινωνική μόρφωση. Τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται.

Ν. Μπίσκα: κ. Βεληβασάκη, εξ αρχής μιλήσατε για «συνεργασία και ενότητα». Θα συνεργασθείτε εσείς με το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, μέλος του οποίου αποτελεί η Παγκρητική, αλλά και άλλους Ομογενειακούς Οργανισμούς σε κοινούς στόχους για τον Ελληνισμό;

Μ. Βεληβασάκης: Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο κ. Θ. Σπυρόπουλος, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί την ευρύτερη ομογένεια. Η Παγκρητική είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι αποτελεί μέλος του από τη δημιουργία του. Μην ξεχνάτε ότι ο Dr. John Nathenas και ο συχωρεμένος Γιώργος Βαρδάκης υπήρξαν ιδρυτικά στελέχη του Ε.Ε.Σ. Ως πρόεδρος της Παγκρητικής, σκοπεύω να συνεργασθώ με το Ε.Ε.Σ. και την ηγεσία του και να συμβάλλω στην διεύρυνση του έργου και των στόχων του.

Ν. Μπίσκα:Πιστεύετε στη συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία;

Μ. Βεληβασάκης: Ναι, οπωσδήποτε πιστεύω στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, ιδιαιτέρως δε σε στα εθνικά μας θέματα. Ταυτοχρόνως, παραμένω ρεαλιστής και οπαδός της ιδέας ότι ο «Θεός βοηθά αυτούς που βοηθούν τον εαυτό τους». Συνεπώς, δεν αναμένω πολλά όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας από την Ελληνική Πολιτεία. Πρέπει να βασιζόμαστε κυρίως στις δικές μας οικονομικές δυνάμεις για να προωθήσουμε τους στόχους μας.

Ν. Μπίσκα:Ποιες είναι οι θέσεις σας για την αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που επιχειρείται;

Μ. Βεληβασάκης:Παρά το γεγονός ότι ελαχίστως ενεπλάκην με το ΣΑΕ στο παρελθόν, συμμερίζομαι το βασικό «παράπονο» ότι δεν εκπροσωπεί τους Ελληνες του Εξωτερικού προσφυώς και αναλογκά. Και φέρω ως παράδειγμα την Παγκρητική Ενωση! Εναν οργανισμό με 75 chapters και σχεδόν 9.000 μέλη. Οι εκπρόσωποί μας στο ΣΑΕ σε σχέση με τον αριθμό των μελών μας είναι ελάχιστοι. Η αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στο ΣΑΕ καθώς και η μη παρέμβαση των πολιτικών κομμάτων σ’ αυτό είναι ζητήματα υψίστης σημασίας τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Ν. Μπίσκα:Πιστεύετε στην αξία της Ελληνόγλωσσης και Ελληνικής Παιδείας;

Μ. Βεληβασάκης: Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η Ελληνόγλωσση και η Ελληνική Παιδεία είναι υψίστης σημασίας όχι μόνον για εμάς τους Ελληνες αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ελληνική Παιδεία δεν είναι μόνον η Ελληνική γλώσσα, αλλά και η φιλοσοφία, ο πολιτισμός και η ελληνοπρεπής σκέψη. Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν την Ελληνική Παιδεία εάν πραγματικά επιθυμούμε να πετύχουμε. Κάποτε είχα την ευθύνη διαχείρησης του σχολείου της ενορίας της Εκκλησίας του Σωτήρος στο Rye της Νέας Υόρκης επί 6 χρόνια. Το πρόγραμμα που είχαμε υιοθετήσαμε για τα παιδιά μας έδινε την ίδια έμφαση στην γλώσσα όσο και στη διδασκαλία των Ελληνικών χορών και της Ελληνικής μυθολογίας. Επιθυμούσαμε να να απευθυνθούμε και να καλλιεργήσουμε το νου, το πνεύμα και το σώμα των παιδιών μας ώστε να εξελιχθούν σε «μικρούς Ελληνες». Πρέπει ωστόσο να παραδεχθώ, ότι η έλλειψη οικονομικών πόρων και διαθέσιμου χρόνου στάθηκαν μεγάλα εμπόδια. Υποθέτω πως εμείς οι ίδιοι πρέπει να εκπαιδευθούμε στο να προσφέρουμε τον εθελοντισμό μας. Μόνον όταν γίνουμε εθελοντές και διδαχθούμε να προσφέρουμε ανιδιοτελώς, θα είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε και να υπηρετήσουμε τον Ελληνικό Πολιτισμό, Εκπαίδευση και παράδοση.

Ο Μανώλης Βεληβασάκης είναι παντρεμένος με την Orsa, με την οποία απέκτησαν δύο γιους, τον Λευθέρη 25 ετών και τον Γιώργο 21.




HCS readers may wish to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.





2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com